Skrivet om mig
Folkbildning som svänger
( Denna text är skriven av journalisten Henrik Möller för tidningen Folkhögskolan:-)
Folkhögskolan förändrar och ger kraft att gå vidare.
– Alla som kommer hit vill förändra sina liv, säger musikläraren Svante Engblom.
Svante
Gör: Musiklärare på folkhögskola
Snart trettiofem år som lärare på folkhögskolan. Nu står han där och slår ut med armarna, måttar upp scenen.
– Det måste bli här längs långväggen. Annars blir det för trångt.
Elektrikern nickar och riktar om lampan.
Det ska bli musik och teater här i fiket om några dagar.
– Det blir en show med både allvar och glädje, säger Svante Engblom när han återvänt till sin lunchtallrik.
Runtomkring sitter människor från hela världen.
– Det är delar av den Allmänna kursen som är här nu. Två av våra yrkesutbildningar är på praktik. Mina deltagare har redan gått ned och repat, vi kan gå dit sedan.
Svante är stolt över den mix av teater och sång som hans kurs erbjuder. Musik på musikernas villkor, teater på skådisarnas. Scenframställning och fyrstämmig sång står på schemat.
– Det finns en fin tradition av musikteater som vi slår vakt om. Povel Ramel, Hasseåtage, Nationalteatern med flera. Samtidigt blickar vi framåt.
Alla vill ha förändring
För Svante är folkhögskolan en plats där människor förändras genom möten. Den ska erbjuda vägar att gå och få människor att se sitt egenvärde.
– Människor kommer hit av samma orsak. Oavsett nationalitet, ålder och kunskapsnivå. Alla vill förändra sina liv åt något håll.
På folkhögskolan finns den möjligheten. Friheten att pröva sina idéer, nå behörighet, komma vidare.
– Folkhögskolan ger unika möjligheter, det finns inget facit. Du ska inte ta en examen som ser ut så här eller betyg som ser ut så där. Du hittar en väg, det blir din egen.
Svantes egen väg har gått via skådespelarutbildning på Cirkagårdens folkhögskola, fyra år på Musikhögskolan samt två år på Indiana University till att bli en uppskattad musiklärare och konstnärlig ledare på folkhögskola.
– Det finns ett kreativt förhållningssätt här hur vi förmedlar kunskap. Därför trivs jag så bra. Det är dynamiskt, vi är tvungna att förändra oss hela tiden.
Svante coachar och lyssnar på sina deltagare, erbjuder sina kunskaper.
– Jag ger vad jag kan samtidigt som jag lär mig nya saker av deltagarna. Då kan jag också vara vaken för hur jag ska möta dem, säger han.
Så mycket bättre
Svante minns när han fick upp ögonen för Så mycket bättre – ett tvprogram där olika generationer artister framför varandras låtar.
– En deltagare här på skolan ville sjunga Flickan och kråkan. Han blev förskräckt när jag drog igång mitt mossiga Mikael Wiehekomp, hade bara hört Timbuktus version, haha…
Några år till kommer Svante Engblom fortsätta att förmedla vårt kulturarv och samtidigt uppmuntra deltagarna att skapa det nya, kommande. Sagt och gjort. Deltagarna väntar i replokalen. Svante räknar in. Plötsligt kokar rummet av intensiva blickar, stämmor, musik.